Geen ondernemingsplan, geen begrotingen, geen actieplannen en strategieën…..

Precies 5 jaar geleden is Samen Sterk Zorg geboren. Een groepje van vijf vrijgevestigde zorgverleners voelden dat ze iets konden betekenen voor de wereld van de GGZ als ze met elkaar zouden gaan verbinden.  

Na drie keer bij elkaar te zijn gekomen en met twee nieuwe vrijgevestigde zorgverleners erbij bedachten we dat we onder één vlag de verbinding wilden blijven maken met elkaar. Deze vlag kreeg een naam: Samen Sterk Zorg en wapperde vanaf de allereerste bijeenkomst fanatiek. Met zoveel passie, liefde, gedrevenheid stonden we als een krachtige eenheid naast elkaar en besloten we om de wereld van de GGZ een beetje mooier te maken. Zonder ondernemingsplan, zonder concrete lange termijn doelen…. we gingen gewoon dóen met elkaar. Samen Sterk met de klant en Samen Sterk met elkaar als collega’s, niet als concurrenten. 

Nu, 5 jaar later, wappert deze vlag nog steeds en nog steeds heel fanatiek! We zijn een aardig stuk op weg om de wereld van de GGZ te vermooien. We werken elke dag nog met dezelfde passie, liefde en gedrevenheid en zijn met 70 mensen door heel Nederland nog altijd een krachtige éénheid. 

De woorden “trots” en “dankbaarheid“ zouden nu passend zijn om dit artikel mee af te sluiten, maar dat ga ik niet doen. Zeker ben ik trots op alle mensen die in en om Samen Sterk Zorg werken en dezelfde missie najagen. En zeker ben ik dankbaar voor wat we met elkaar hebben mogen betekenen tot nu toe.

Maar……

Kijk ik namelijk wat verder, dan zie ik dat de vlag van de GGZ door heel Nederland halfstok hangt. En dat maakt me niet trots of dankbaar, maar verdrietig. Lange wachtlijsten, hoge werkdruk, veel zieke zorgverleners, onmacht, bureaucratische angstige systemen, financiële tekorten….. Onze missie, waar we vijf jaar geleden voor zijn gaan staan, is misschien nog wel verder van ons af dan toen we ooit zijn begonnen. Dus ga ik afsluiten met een boodschap voor alle mensen die zich verbonden voelen met de wereld van de GGZ: ga Samen Sterk staan!!

Zie elkaar niet als concurrent en laat eigen belangen, eigen gewin los en voel wat de daadwerkelijke behoefte is;

Ga meer uit van de relatie met de zorgklant ipv de methode en bouw daar je organisatie om heen;

Wéét dat elk huisje zijn kruisje heeft, dus ook jouw huisje en zie de zorgklant als gelijkwaardig gesprekspartner;

Zorg als organisatie goed voor je eigen levenskwaliteit en dus voor de levenskwaliteit van al je mensen;

Maak je financiële stromingen inzichtelijk voor een ieder en gebruik alleen dat wat echt nodig is;

Handel niet vanuit angst, maar vanuit jouw kracht als organisatie, dus ga op zoek waar jullie daadwerkelijke kracht ligt;

……..

……..

……..

Laat het onze gemeenschappelijke missie zijn om de wereld van de GGZ te versterken en een beetje mooier te maken.

Bedankt voor het lezen.
Lieve groetjes
Annelies
Initiatiefnemer (en Algemeen Directeur) Samen Sterk Zorg