Elke tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag. Op deze dag staan we stil bij alle kinderen – die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Een lichtpuntje in donkere dagen. 

Madelon Dikkens van Samen (op)Groeien schreef hiervoor een prachtige persoonlijke blog. 

“Een dag speciaal voor onze kinderen die op welke leeftijd en door welke reden dan ook zijn overleden. Deze dag is er om hen te herdenken en steun te vinden bij andere ouders die weten wat je door maakt.  Elke 2zondag van december is deze Wereldlichtjesdag. Door het hele land zijn dingen georganiseerd om samen om 19.00 uur kaarsjes te branden, om zo hun licht te verspreiden. Wereldlichtjes dag is ontstaan in 1997 in Amerika door The compassionate friends. Inmiddels is het door heel de wereld verspreid.

In 2011 heb ik een miskraam gehad en vond altijd dat ik geen recht van spreken had op Wereldlichtjes dag. Ik had per slot van rekening mijn kind niet eens kunnen vasthouden, dus brandde ik wel een kaarsje maar dan voor andere kindjes en andere ouders. Hierdoor ging ik voorbij aan mijn eigen verlies. Terwijl (weet ik nu) ons kindje er ook toe doet en mag er ook zijn en mijn verdriet mag er ook zijn.

Sinds ik vrouwen en stellen begeleid in het verwerken van hun verlies in de zwangerschap, zie ik dat er veel zijn die zo denken zoals ik dacht. Maar door samen bewust stil te staan bij hun verlies krijgt hun kindje of kindjes een plek in hun gezin ook als zijn ze er niet lijfelijk. Door bewust te verwerken en bewust je kind wat zo kort bij je was een plek geeft in je leven, is het leven met het verlies vaak wat lichter het voelt minder zwaar.

En op Wereldlichtjes dag branden zij dan ook net als ik een kaarsje voor ons kindje wat we mee dragen in ons hart. Het branden van kaarsje op deze dag maakt je bewust van wat er was en geeft je de ruimte om hier even stil bij te staan.  Hoe mooi is dat in deze snelle maatschappij.  

Ik kreeg nog een tip die ik graag met je wil delen:

In deze tijd van het jaar is het vaak extra confronterend wanneer je een kindje wat je zo graag bij je wilde hebben moet missen. Dit geeft een gevoel van leegte. Ik sprak laatst iemand die een mooie tip had om haar kinderen er toch erbij kunnen hebben, dit deed ze door in de kerstboom engeltjes te hangen 1 voor elk kind wat ze moest missen. Dit geeft haar een warm en completer gevoel.

Heb je na het lezen behoefte om in gesprek te gaan over jouw verlies neem dan gerust contact op mail naar [email protected].”