Het is Dierendag! Lees deze prachtige blog van onze zorgverlener Sharon van der Zwaag over haar liefde voor dieren! Waar draait Dierendag nu echt om?

“In mijn praktijk Pebble Coaching werk ik met paarden. Ze zijn mijn collega’s in het coachen van mensen met behulp van paarden. 

Wanneer ik in de bak sta, de paarden de vrijheid en de ruimte om mij heen hebben, kan ik enorm genieten door alleen naar ze te kijken. Ik word rustig van hun ademhaling, hun zachte blik en het geluid van het kauwen van het hooi. Als ik dan een dier van een paar honderd kilo – met enorme kracht die mij zou kunnen doden wanneer hij dat wil – zo zie staan, raak ik ontroerd. Mijn hart maakt een sprongetje wanneer dit dier zelf besluit om naar mij toe te lopen en mijn nabijheid te voelen. Ik voel haar warme adem en zachte neus tegen mijn wang. Mijn buik kriebelt, ik voel me geliefd en een gevoel van geborgenheid daalt over mij neer. De wereld is ineens een stuk kleiner, het paard en ik en ons gevoel van verbinding.  Heel even is er niets anders dan dit moment………

En daar wil ik het met jullie over hebben.

Want op Dierendag verwennen de meeste mensen hun dieren met wat lekkers, speeltjes of activiteiten. Maar 4 oktober is veel meer dan dat.

In 1929 is 4 oktober tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren uitgeroepen tot een dag om stil te staan bij de dieren. 4 Oktober is de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (1182-1226). Hij bekommerde zich om het lot van de melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren. (Bron: Wikipedia). Hij stierf 3 oktober waarna op 4 oktober zijn lichaam in een processie door de stad werd gevoerd. Later werd 4 oktober uitgeroepen tot zijn feestdag.

We houden dieren om verschillende redenen, dieren waarvoor wij bepalen wat, hoe vaak en hoeveel ze te eten krijgen, hoe ze gehuisvest zijn, wanneer ze naar buiten mogen etc. De dieren vragen er niets voor terug. Ze geven ons onvoorwaardelijke liefde. Onze hond Max is altijd weer blij wanneer we thuiskomen, de katten komen bij ons op schoot en zoeken ons op en de paarden komen dicht bij ons staan of liggen. Ondanks dat wij ze veel vrijheden afnemen, zijn ze er voor ons. Ik heb mijn paarden de vrijheid in de natuur afgenomen. Ze leven in een weide die afgerasterd is, ik bepaal het soort gras in de weide, ik bepaal wat voor hooi ze krijgen. Hoewel ik goed voor het welzijn van paarden zorg en ik mijn uiterste best doe om ze zo gelukkig mogelijk te laten zijn kan ik ze nooit in hun natuurlijke habitat voorzien. Het paard is in deze situatie afhankelijk geworden van mij. Maar we vergeten wel eens dat wij afhankelijk zijn van de dieren en de natuur.

Zonder dieren en zonder de natuur zou de mens niet overleven en dat is waar Dierendag om draait. Dat is de boodschap die Sint Franciscus ook uit wilde dragen. Hetgeen wij als vanzelfsprekend ervaren, zoals het hebben van een huisdier, staat deze dag even centraal. Een moment van bewustwording richting dieren en de natuur, een moment waarop we stil staan bij al het moois wat ze ons brengen en vooral een moment waarop we voor één dag in het jaar als mens mogen proberen om onvoorwaardelijke liefde terug te geven.”