De feestdagen zijn weer voorbij en het is de hoogste tijd om alle kerstspullen op te ruimen! Francien van Rijt, Professional Organizer bij Opgeruimd Jezelf Zijn én aangesloten bij Samen Sterk Zorg geeft je handige tips hiervoor!

“Wat moeten we nu met al die Kerstspullen? Vooral na Kerst moeten we het allemaal weer in die dozen zien te proppen en de boom het huis uit zien te krijgen, zonder dat het helemaal vol ligt met naalden…. Hierbij daarom wat handreikingen om het allemaal wat makkelijker te maken.

Zelf begin ik altijd met eerst de accessoires die ik in huis heb gezet of opgehangen bij elkaar te verzamelen. Wanneer ik namelijk eerst de kerstboom leeghaal en opruim is mijn ‘energie’ eigenlijk alweer weg om de rest nog te doen. Ook psychologisch gezien lijkt het of je al veel meer gedaan hebt als de accessoires weg zijn. Maar, of je nu eerst de boom opruimt of eerst de accessoires, dat is natuurlijk aan jezelf; wat jij het makkelijkste vindt! Zorg in ieder geval dat je er de tijd voor neemt. Verwacht niet dat je alles in een half uur opgeruimd hebt.

De boom haal ik leeg in omgekeerde volgorde van versieren. De slingers doe ik altijd als laatste in de boom; deze haal ik er dus als eerste weer uit. Draai de slingers gelijk om een karton heen (bijv. van een schoenendoos); zo raken ze niet verstrikt in elkaar. De lampjes doe je als eerste in de boom, dus deze haal je er als laatste uit. Ook deze kun je om een karton heen draaien, want terug in originele verpakking opbergen, is meestal een crime.

Gebruik oude eierdozen voor de kleinere kerstballen, zo zijn de kerstballen goed beschermd en je kunt de eierdozen gemakkelijk stapelen in de transparante box. Je kunt ook een  speciale transparante box kopen met daarin vakjes voor de kerstballen.

Lijm plastic bekers op een stuk karton, ook hier kun je kleinere kerstdecoratie in opbergen, maar je kunt er ook grotere kerstballen in kwijt. Je breekbare spullen worden goed beschermd en door te kiezen voor transparante bekers zie je direct welke kerstspulletjes in de bekers zitten. Plaats op de bekers nog een stuk los karton zodat je nog meer spullen kunt opbergen in de box.

Houd verschillende kerstversiering uit elkaar door het gebruiken van een plasticzakje met zipsluiting. Dit is vooral erg handig voor de plattere kerstversiering als kerststerren die je weer in kunt vouwen.

Heb je geen grote box voor waarin je alle kerstspullen kwijt kunt, leg dan kerstslingers bij elkaar in een kleinere transparante plastic box, doe dit ook met plastic ballen en andere kerstversiering wat niet stuk kan gaan. Je hebt dan verschillende boxen die je op elkaar kunt stapelen, eentje met slingers, eentje met plastic kerstballen etc. Heb je geen transparante box, plak dan een etiket op de voorkant, zodat je weet wat in welke box zit. Zo houd je alles overzichtelijk.


Wanneer je een kunstboom hebt, maak je jezelf het makkelijk door deze op te bergen in de omgekeerde volgorde waarin je ‘m opgebouwd hebt. De takken die het laatst op/aan de boom bevestigd worden, berg je onder in de doos op en hetgeen waar je mee moet beginnen, zit bovenop.

Een echte boom zonder al te veel rotzooi in huis de deur uitkrijgen, is altijd een heel gedoe. Gebruik je echter een dekbedovertrek, dan wordt het al een stuk makkelijker! Even met twee personen doen.
De één houdt de boom iets omhoog zodat de ander van onderen het dekbedovertrek over de boom kan trekken. Nu kun je de boom naar buiten brengen, zonder dat je hele huis vol met dennennaalden ligt! Dekbed overtrek binnenstebuiten goed uitkloppen en ja, je hebt even een klein extra wasje, maar dat kost minder moeite dan je hele huis stofzuigen 😉

Heb je teveel kerstspullen, maar vind je het moeilijk om wat weg te doen? Maak dan eens een notitie in je agenda om de kerstspullen in de zomer uit te zoeken. In de zomer? Ja, in de zomer! Op dat moment is je emotionele binding met kerstspullen een stuk minder en kun je objectiever bepalen wat je nog wilt bewaren of niet.

We wensen je een opgeruimd 2019!”