Kimberley van der Zwaag, onze aangesloten zzp’er en van Kimberley Kind- en Jeugdbegeleiding was afgelopen 8 november aanwezig op onze Inspiratiedag…… Lees hier haar verslag:

“Samen Sterk Zorg is voor mij verbinding, een thuis waar ik omringd word met zorgverleners, die net als ik, de zorg in Nederland anders neer willen zetten. Die geloven dat het anders mag én anders kan. Samen Sterk Zorg is ook groeien. Groeien als professional, ondernemer en persoon. En soms komt zo’n groeimoment wanneer je dat eigenlijk niet verwacht…

Zo ook afgelopen vrijdag. Ik had me (op het laatste) moment, aangemeld voor de Inspiratiedag van Samen Sterk Zorg. Eigenlijk had ik me nog niet echt verdiept in het programma, maar toen ik ’s morgens het programma doornam, werd ik toch wat onrustig. Er stond namelijk een ‘verassingsworkshop’ op het programma.

Nu kan ik sowieso al niet zo heel goed tegen verassingen, maar dat was niet de reden van mijn onrust. Ik kreeg namelijk een heel vaag vermoeden wat die verassingsworkshop zou gaan betekenen. En de onrust die daardoor ontstond, was niet te vergelijken met de weerzin tegen verassingen. Ik vermoedde namelijk dat het wel eens kon gaan om een workshop van mijn collega Christel Peters.

Nu is er met Christel op zich niks mis hoor. Ze is een fantastisch lief mens en een waardevolle collega, dus wat dat betreft had ik niks te vrezen. De reden dat mijn hart zo tekeer ging, was vanwege de dingen die ze dóet. Christel is namelijk zangeres en geeft de training ‘zing wie je bent’.

Een training waarbij je – zoals de naam al doet vermoeden – gaat zingen. En laat dat dus net iets zijn wat ik echt ongelooflijk spannend vind. Zeg maar gerust mega-ongelooflijk-niettebevatten eng! We kennen vast allemaal wel die stemmetjes: ‘je zingt zo vals als een kraai’…  Niet echt bevorderlijk voor je zelfvertrouwen toch? Zingen gaat voor mij namelijk over het innemen van je eigen ruimte, zichtbaarheid en vooral: jezelf laten horen. Iets wat ik van nature eigenlijk toch het liefst vermijd.

Ik moest weten of mijn vermoeden klopte, dus appte ik onderweg naar Christel: ‘jij bent de verassing!!’ waarop ik al snel de bevestiging in de vorm van twee smileys kreeg. Een knipoog en een poppetje dat uitbeeldde dat ik het niet verder mocht vertellen. Mijn vermoeden werd bevestigd en ondanks mijn ‘Zou wel heel leuk zijn, tot straks haha’, gierden de zenuwen door mij lijf. Volgens Christel waren mijn zenuwen niet nodig, het zou alleen maar leuk worden.  ‘Ja, ja’ dacht ik. En terwijl mijn hoofd op volle toeren draaide, naderde ik de prachtige locatie van deze dag in Heino.

We startten deze dag met een inspirerende workshop over het ‘waarom’ van je bedrijf. Hierin werd voor mij weer even helder wat de reden is dat ik ben gestart als zelfstandig ondernemer, maar ook waarom ik mijn werk zo graag doe en wat maakt dat ik er zo gelukkig van word. Ik spreek alvast af met een collega, die ik op deze dag ontmoet, om dit ‘waarom’ verder uit te werken. Makkelijk komen we er namelijk niet vanaf, we krijgen huiswerk mee om datgene wat we bespreken ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

Na een rondje koffie en thee is het zover: ‘de workshop’, waar ik het al de hele ochtend zo warm van heb. Na een korte introductie, starten we met een aantal lichamelijke oefeningen, wat stemoefeningen en werken we met verbeeldingskracht. Ik begin te ontspannen en denk ‘oh… als dit het is’. Maar een zangworkshop zou geen zangworkshop zijn zonder zingen, dus al snel is het tijd voor ‘het echte werk’.  We zingen samen het prachtige nummer ‘Make you feel my love’ van Adele.

Als groep zingen we het lied een aantal keer, waarbij Christel ons helpt om vanuit ons gevoel te zingen. Ze vertelt ons om je in te leven in de tekst en je te laten raken door de woorden. Beeld je in dat je het lied écht voor iemand zingt. En dan… Bam! Ik word geraakt… Geraakt door de muziek, door alle mooie mensen hier in deze groep, door de sfeer die we samen neerzetten, maar bovenal: door de sterke liefde die ik voel voor de personen waarvoor ik het lied zing.  Hoe mooi is het dat het er mag zijn, dat het kan in deze fijne, veilige groep.

En dan komt de vraag der vragen. Degene waar ik al die tijd stiekem al bang voor was. Of er misschien zes mensen een couplet solo durven te zingen. Langzaam zet ik een stap naar achter: mij niet gezien. En toch… er is een stemmetje in mijn hoofd dat maar blijft zeuren: ‘kom op… je wilt toch uit je comfortzone? Dit is je kans…’. Als het aantal vrijwilligers op vier blijf steken, adem ik diep in, stap naar voren en hoor mezelf zeggen: ‘oké, ik ga het doen!’.

Nu is er geen weg meer terug en voor ik het weet, sta ik samen met vijf andere dappere dames voor de groep. We worden begeleid door Christel op haar keyboard. Ik krijg het vijfde couplet toebedeeld. Dood en doodeng. Het zweet breekt me aan alle kanten uit, ik hou mijn adem in, terwijl ik luister naar de anderen. En dan… is het mijn beurt!

Ik hoor mezelf zingen, begin wat te stotteren en denk: ‘oh god.. Nee! Waarom doe ik dit?’. Gelukkig helpt de rest van de groep mij er doorheen. Eén couplet, vier zinnen. Het lijkt echt een eeuwigheid te duren. Het liefst ren ik weg, ga ik naar huis, in bed liggen, verstop ik mezelf onder een deken, verdwijn ik van de aardbodem… What was I thinking? Ik kan wel janken…  

Maar voor ik het weet, is het voorbij. En daar sta ik dan. Nog steeds verbaasd over wat er zojuist is gebeurd. Heb ik nou echt gezongen voor deze groep? In mijn eentje? Als Christel de workshop afsluit, haal ik opgelucht adem en vlucht naar de wc. Heb ik dit echt gedaan? Ik lijk wel gek…  Ik loop willekeurig één van de toiletten binnen, waar ik op onderstaande quote stuit:

‘Je comfortzone is een toevluchtsoord, maar juist daarom is het slechts een tijdelijke verblijfplaats’

Toeval?

Ik denk van niet.

Zo vals als een kraai.

Dat was het misschien nog steeds, maar dit keer liet ik me niet weerhouden door alle stemmetjes in mijn hoofd. Ik liet mezelf zien én horen.  Dankzij Samen Sterk Zorg ben ik weer een stap verder in mijn groeiproces.

Met volle angst vooruit!

We sloten de dag af met een heerlijke creatieve workshop van Yolanda Bos. Hierbij mochten we opnieuw uit onze comfortzone, maar deze keer met iets dat wel heel erg bij mij past. Verdeeld in twee groepen, associeerden we er op los. Outside the box denken, met als opdracht: ‘kan een evenement ook anders?’. Zeker kan het anders! En zo kwamen we uit bij een evenement in Hawaï, met gespierde mannen en een tipi-tent in het donker.

Ook daar kreeg ik het een beetje warm van…

Maar dat is dan weer een heel ander verhaal ;).