Geke Klein Ganseij en Angelique Lubbers zijn allebei aangesloten bij Samen Sterk Zorg en hebben samen Krachtig Ouderschap ontwikkeld waar ze workshops en trainingen verzorgen op het gebied van krachtig ouderschap. Speciaal voor de Week van de Opvoeding schreven ze deze blog: 

“We hebben jaren op een boerderij gewoond met slaapkamers op de begane grond. De kinderen konden daar heerlijk buitenspelen en ook binnen hadden we volop ruimte. Toch waren ze af en toe zo druk en onrustig, dat ik even rust wilde. Als moeder wil je ook wel eens wat ;). Dan moesten ze een poosje op hun kamer spelen. Goed geregeld dus. Ik lekker even rustig aan de keukentafel iets voor mezelf doen en de kinderen lekker spelen op hun kamer. Zo ook die middag dacht ik.. Kinderen op hun kamer en ik lekker rustig in de keuken.

Hé, wat zie ik daar nu langs het raam schieten? Huh, ze zat toch op haar kamer?? Ik heb haar niet naar buiten zien gaan. Hoe kan dat nou?

Toch maar eens vragen: ‘Hé, Lise, wat doe je daar? Je moest toch rustig op je kamer spelen?’

‘Nou, daar heb ik geen zin meer in, ik wil rustig buiten spelen, dus ik ben door het raam naar buiten geklommen:)’.

Ik wist even echt niet meer wat ik moest doen. Inwendig moest ik heel erg lachen, gewoon door het raam naar buiten klimmen omdat je graag buiten wil spelen! Ik kon natuurlijk niet laten zien dat ik moest lachen, maar wat ik wel moest doen wist ik ook niet.

Ik weet niet meer precies wat ik gezegd heb, ik twijfelde wat ik moest doen: haar weer naar binnen sturen of gewoon laten gaan? Buiten kan ze toch ook rustig spelen en kan ik alsnog rustig zitten? Of moet ik nu echt ingrijpen terwijl ik eigenlijk moet lachen?

Soms weet je als ouder gewoon even niet wat je moet doen. Ik wilde eigenlijk gewoon even rust en vond het wel slim dat mijn kind gewoon door het raam klom omdat ze buiten wilde spelen. Ik had geen zin om boos te worden. Dus ik heb haar buiten laten spelen omdat ik niet wist hoe ik het anders op moest lossen. Toch had ik er geen goed gevoel bij, want had ik haar niet aan de regel van op je kamer spelen moeten houden?

Hierdoor voelde het voor mij niet als krachtig ouderschap. Dat is niet erg, krachtig ouderschap leer je met vallen en opstaan. Je aanpak moet passen bij jou èn bij je kind Pas als je je ouderschap recht doet aan wat voor jou belangrijk is en aan wat voor je kind belangrijk is, kan je een krachtige ouder zijn!”