Aline van de Haar schreef voor haar website Gezagdelers.nl een blog over de voordelen van huisdieren voor kinderen van gescheiden ouders. In het kader van Dierendag delen we vandaag deze blog met jou! 

Huisdieren: 8 redenen waarom ze een verschil kunnen maken

Wist jij dat…. Huisdieren een wezenlijk verschil kunnen maken om je kind gelukkiger te maken?

Het is natuurlijk een ontzettende open deur dat de meeste kinderen dol zijn op huisdieren, dus ik hoor je bijna denken “waar gaat dit heen”? Maar… wist je ook dat dit voor kinderen van gescheiden ouders nog nèt iets genuanceerder ligt?

Het zijn roerige tijden voor jullie allemaal met alle gemengde gevoelens en alle onzekerheid die bij een scheiding komen kijken. Hoe fijn is het dan als er in ieder geval èèn ding is wat niet verandert? Waarop je altijd terug kunt vallen en waardoor je nooit teleurgesteld wordt? Inderdaad, daar komt huisdieren in het plaatje! Ze geven troost, zijn vertrouwd en bekend.

Maar dat is nog niet alles….

Uiteraard vinden we het heel gezellig om huisdieren in huis te hebben. We beschouwen ze, zeker tegenwoordig, steeds meer als een trouwe vriend. Verder dan dat denken we er eigenlijk nooit zo over na. En dat is eigenlijk best jammer. Daarmee doen we onze huisdieren toch echt te kort. Wist je bijvoorbeeld dat een huisdier een enorm positieve impact heeft op onze geluksbeleving? Misschien nog niet bewust, maar ik hoop dat ik je al wat aan het denken zet. Een kind voelt zich heel sterk verbonden met een huisdier. Huisdieren kunnen daarom een enorm verschil maken voor je kind. Daar zijn nogal wat redenen voor. Daarover straks meer.

Als je gescheiden bent, zie je je kind met veel dingen worstelen waar je geen invloed (meer) op hebt. Je voelt je daardoor vaak machteloos. De vragen van je kind blijven soms maar door je hoofd spoken. Je zou zo graag alle pijn weg willen nemen, alles op kunnen lossen. Je zou willen dat je alle antwoorden had.

Precies om die reden heb ik deze blog geschreven! Er is in ieder geval één ding waar je op een relatief eenvoudige manier wel verandering in kunt brengen! Begrijp me niet verkeerd, ik ben een echte dierenvriend. De aanschaf van een huisdier vind ik wel degelijk een serieuze beslissing. Ik vind ook dat iedereen in jullie huishouden zich verantwoordelijk moet voelen om zo goed mogelijk voor jullie huisdier te zorgen. Het is niet voor niets een belangrijk onderdeel van jullie nieuwe gezin. Daarnaast weet ik uit eigen ervaring: huisdieren kunnen zóóó veel verschil maken voor je kindVandaar dat ik je hieronder 8 redenen geef om dit eens rustig te overdenken. Uiteraard is het aan jou wat je met de informatie doet, maar onthoud: Als je het eenmaal gelezen hebt, kun je niet meer zeggen dat je het niet wist. Nietwaar? 

Ben je er klaar voor?

Daar gaan we dan!

8 redenen waarom: 

1. Onvoorwaardelijke liefde:

Uiteraard ben je een goede ouder en geef jij je kind onvoorwaardelijke liefde. Voor kinderen in een gescheiden situatie kan het lastiger zijn om dat zo te voelen. Zeker in het begin. Huisdieren oordelen niet en zijn altijd bereid naar je te luisteren. Wat je ook zegt of hoe lang je ook verdrietig bent, het maakt je huisdier niet uit. Hij wacht geduldig af en is er voor je. 

2. Toename van endorfines: 

Hoe mooi is dat? Wist je dat het aaien en knuffelen van huisdieren zorgt voor de aanmaak van endorfines oftewel gelukshormonen? En wist je dan ook dat er in Amerika zelfs speciale afspraken zijn tussen dierenasiels en verpleegtehuizen? Op vaste momenten gaan medewerkers van de asielen met de dieren langs verpleegtehuizen. Op die manier krijgen de ouderen daar de gelegenheid om dieren te aaien en te knuffelen. Dat brengt hun nog een beetje geluk in de laatste jaren van hun leven. En… ze blijken daardoor zelfs gezonder en energieker te blijven! Zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs heeft dus een enorme impact! Zowel fysiek als mentaal! En dat geldt niet alleen voor de oudjes die daar zitten…. 

3. Jezelf zijn: 

Dit klinkt bijna alsof je kind bij jou niet zichzelf kan of mag zijn. Dat is uiteraard niet wat ik bedoel. Kinderen zijn van nature ontzettend loyaal. Zeker als het hun ouders betreft. Daardoor kan het voor je kind soms heel erg lastig zijn om zich een houding te geven. Of om te weten hoe het zich moet gedragen. Je kind gedraagt zich nou eenmaal graag zoals het denkt dat jij hem of haar het liefste ziet. Je kind wil jullie geen van beiden afvallen. Toch voelt het zich soms gedwongen een keuze te maken. Vooral als papa of mama zich daardoor beter voelt. Je begrijpt dat dit erg stressvol kan zijn voor je kind. Het goede nieuws is dan ook: bij huisdieren hoeft dit allemaal niet! Huisdieren voelen gewoon met je kind mee of het nou linksom gaat of rechtsom.

4. Extra aandacht:

Het is voor je kind heel fijn om in een kwetsbare situatie net wat extra aandacht te krijgen. Vooral op de momenten dat het dat heel hard nodig heeft. Een scheiding gaat jou als ouder ook niet in de koude kleren zitten. Soms is het gewoon heel erg moeilijk om je kind iets te geven wat je zelf ook zo nodig hebt. Misschien kun je het dan even net niet geven. En dat is oké. Dat is helemaal niet erg. Bovendien heb je ook nog een eigen leven. Dan is het toch geweldig om te weten dat je kind deze aandacht altijd en op elk gewenst moment bij jullie huisdier kan krijgen (en jij ook trouwens ;-))?
En…huisdieren hebben geen telefoon, internet, tv of afspraken waar ze druk mee zijn….

5. Veilig:

Het is al even voorbij gekomen bij punt 1, huisdieren oordelen niet. Dus… wat je ze ook vertelt, ze vinden niets raar, gek of onzinnig. En dat niet alleen: ze hebben nog een ander heel groot voordeel! Wat je ook met je huisdieren deelt, ze zullen het nooit aan iemand anders vertellen! Your secret is safe! En dat is héél fijn! Zeker voor pubers!

6. Afleiding:

Huisdieren zijn vaak een enorme bliksemafleider. Hoe boos, machteloos, verdrietig of wanhopig je je ook voelt, je huisdier leeft met je mee. Dat is fijn. Wat ook fijn is dat huisdieren vooral gewoon huisdieren zijn. Ze doen gewoon hun huisdierendingen. Dat brengt wat lucht in het verhaal. Het zorgt voor afleiding. Wat er ook gebeurt, de hond moet uitgelaten worden. Woehoe! Hoe mooi is dat? Een extra voordeel, want dan kan je kind gelijk even uitwaaien en het hoofd leegmaken! De cavia of het konijn moeten op tijd een schoon hok en willen ook graag geregeld hun pootjes even strekken. De kat gaat echt niet op de kattenbak zitten als deze niet schoon is! Dat klinkt simpel, maar doordat je in beweging moet komen kom je ook gelijk uit je hoofd. Zo komt er minder focus op wat zich allemaal in het hoofd van je kind afspeelt. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten.

7. Plezier:

Als bijna afsluiter toch even een open deur, maar bepaald niet onbelangrijk!

Want hoe leuk is het om:

– Naar je hond te kijken als hij weer eens met een veel te grote stok aankomt die hij eigenlijk niet kan tillen?
– Naar je kat te kijken terwijl hij allerlei rare capriolen uithaalt met het tapijt, de gordijnen of een bolletje wol?

En hoe lief en schattig is het om twee konijntjes te zien die heerlijk tegen elkaar aanschurken of elkaar uitgebreid wassen?

Precies!

Zie jij het voor je? Verschijnt er ongemerkt een lach op je gezicht? Zo werkt het bij je kind ook. Of je nu wilt of niet. Je gaat vanzelf glimlachen als je die gekke fratsen of schattige dingen ziet! Je voelt dan toch even dat sprongetje van vreugde in je buik. Laat dat nou precies zijn wat je kind zo hard nodig heeft…

8. Beweging:

Wat een mooie bonus is dat! Sommige huisdieren zorgen er ook nog voor jullie allemaal (jaha… dat geldt niet alleen voor je kind) wat meer beweging krijgen… De hond moet uitgelaten worden 4x per dag. Dan kan je er net zo goed van de gelegenheid gebruik maken. Je kunt even je hoofd helemaal leeg maken. Even lekker uitwaaien (met z’n allen). Of je kunt het moment gebruiken om eens een goed gesprek aan te gaan. Heb je weleens gemerkt dat je veel makkelijker over dingen kunt praten als je loopt? Probeer het maar eens uit. Je zult aangenaam verrast zijn wat eruit komt! En… als je bezig bent, vergeet dan vooral niet van je omgeving te genieten!

Zo, dat waren ze alweer; 8 redenen.

En? Wat vind je ervan? 

Ben je overtuigd? Mis je misschien nog redenen?
Laat het me dan vooral weten! Als ik zo bezig ben kan ik nog veel meer redenen bedenken. Misschien moet ik die dan maar gewoon bewaren voor een deel twee. Of een blog huisdieren 2.0.

Voor nu hoop ik dat ik je in ieder geval weer wat nieuwe inzichten heb gegeven. En iets om over na te denken…
En nogmaals… het is een serieuze beslissing die je niet zomaar neemt. Eén waar gedegen voorbereiding bij komt kijken. Denk goed na over welk dier het beste bij jullie past, bij de situatie, de wensen van je kind etc. etc.

Heb je al een huisdier?

Geweldig! Laat me dan vooral weten welk dier jullie hebben en hoe jullie het ervaren. Is het dier bijvoorbeeld altijd bij dezelfde ouder of gaat het misschien ook mee als de kinderen naar de andere ouder gaan?