Herken je dit? Je wilt er altijd goed uit zien, je wilt er altijd voor je vrienden/vriendinnen zijn, er moet altijd gezond eten op tafel staan, je wilt altijd geduldig en pedagogisch reageren op je kinderen, je wilt dat je relatie altijd soepeltjes verloopt en daarboven op wil je in je werk ook nog eens altijd aanwezig zijn en goed presteren.

Niet goed, maar té goed. Perfect dus! Zelf weet je dat het jou eigenlijk meer stress oplevert, maar toch doe je het, want het is bekend voor je en je bent er vast ook retegoed in geworden.

Óók weet je dat je het wel anders zou willen, want dat je van de perfecte uitkomst maar een milliseconde geniet en dat je van de weg er naartoe eigenlijk alleen maar stress hebt gehad, is ook niks nieuws.

Waarom doe je het dan? Vraag je jezelf misschien wel eens af. Je hebt er namelijk niet alleen maar strijd door met jezelf, maar ook met de liefsten om je heen, wat weer zorgt voor een enorm baal- en frustratiegevoel.

Ik zal je gerust stellen: Dat je het zo doet heeft te maken met het feit dat je niet bewust leeft.

Je kan niet van jezelf verwachten dat je iets verandert als je niet bewust bent van de keuzes die je maakt.

Wellicht ervaar je veel stress in je leven (eigenlijk onoverkomelijk als je alles perfect wilt doen), sta je continu op standje AAN en word je geleefd. Allemaal ingrediënten die zorgen dat je niet bewust leeft en het ook niet bewust anders kan gaan doen.

Het start dus met bewustwording.

Ga eens na bij jezelf. Hoe voel jij je? Wat verwacht je eigenlijk van jezelf? En is dit mogelijk in combinatie met je goed voelen? Ben je tevreden met het leven dat je leeft? Of ben je intens moe nu je er bij stil staat en maakt dit je best wel neerslachtig en verdrietig? Dit kunnen confronterende vragen voor je zijn, want als je gehaast leeft sta je hier niet elke dag bij stil. Toch nodig ik je uit om dat wel te doen.

Je leest dit artikel niet voor niks, dus iets in jou is nieuwsgierig. Zie dat als een mooie aanleiding om jezelf wel eens bovenstaande vragen te stellen.

Als je eenmaal bewust bent van wat je doet en hoe jij je daarbij voelt, kan je jezelf ook gaan vragen hoe je het anders zou willen. Wat wil je precies anders? Wat wil je minder gaan doen? Wat wil je toevoegen? Of wil je leren ergens anders mee om te gaan, als het een situatie is die je niet kan veranderen? Allemaal mogelijkheden, die ontzettend haalbaar zijn, mits je maar echt wilt en echt doorpakt. It’s up to you!

Tot slot om je bewustwording nog even een extraatje te geven, mag je gaan noteren wat het altijd perfect willen doen gebracht heeft (prestaties) en noteer je wat het jou (en je evt. gezin) heeft gekost (stress, er niet echt zijn, fysieke klachten, gemis, verlies etc)

Grote kans dat je aan de eindstreep dit als uitkomst hebt: het perfect willen doen heeft je meer gekost dan opgeleverd.

Perfect neemt je mee in de stroom van het goed willen doen.

Ver bij jezelf vandaan. Goed is dichterbij.

Daar waar jij rust en tevredenheid vindt. In jezelf. Is het goed.

Doe het beter dan perfect. Doe het goed.

Liefs, Inge

Inge is samen met Maarten ‘Coach voor je leven’, en heeft naast deze Blog nog veel meer gave en nuttige artikelen op haar website!