Zo doet een topsporter er alles aan om zijn doelen te halen, en jij straks ook!

Het is de eerste week van januari. Je gaat op bezoek bij je dierbaren of je checkt even online in. Het begint leuk en gezellig met ‘de beste wensen’, en je praat even over hoe leuk of gek de jaarwisseling verliep. Dan valt er een stilte. Je weet al wat er komen gaat. Je weet alleen nog niet wie het eerst weer zijn mond opentrekt. De stilte wordt gevuld met de woorden: ‘Heb je nog goede voornemens’? Ai, daar gaan we weer. Maar zonder dat je het écht hebt voorbereid hoor je jezelf toch een aantal doelen voor dit jaar oprakelen én: dít jaar ga je echt deze doelen halen. 

Inmiddels zitten we in de derde week van januari. Je merkt dat je het nu al lastig vindt om je doelen na te leven. Hoe houd je vol?

Ik ben Mart ten Berge, behalve topsporter ben ik gymdocent in Assen (Dr. Nassaucollege Quintus), heb ik mijn eigen bedrijf (Move To Be), heb ik een zoontje van 15 maanden (Rens) en help ik verschillende projecten binnen Samen Sterk Zorg te ontwikkelen. In mijn vrije tijd (ja hoor, die heb ik nog genoeg) teken en lees ik graag en maak ik vaak een mooie wandeling.

Mijn doel is de Olympische Spelen van 2021 halen. Hoewel dat steeds dichterbij komt, moet ik nog veel doen om het te halen. Dat gaat absoluut niet zonder momenten dat ik het lastig vind. Het hebben van een mooi einddoel betekent dat je tussendoor kleinere plannetjes moet hebben om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. In mijn geval is dat gezonde voeding (dus ook geen alcohol), goede nachtrust en trainingen voltooien. Misschien voor jou ook herkenbare voornemens?

Mensen die áltijd gezond eten verdienen veel respect van mij, maar ik benijd ze niet. Ik bedoel; Big Tasty, Leffe Blond, sushi, chips, speculaasbrokken hmmm… Toch kan ik vaak de verleiding weerstaan. Ik ben streng voor mezelf, maar niet hard voor mijzelf. Dat is mijn eerste tip om je doelen te halen. Ik sta wel eens op de weegschaal en ben dan nieuwsgierig naar mijn gewicht. Echter, ik kijk liever naar hoe ik eruitzie, soms knijp ik dan naast mijn navel om te voelen of ik tevreden ben. Als ik niet tevreden ben zorg ik voor een aanpassing. Het negeren van de verleiding is dan de makkelijkste stap. Eenmaal thuis trek ik de kastjes wel open op zoek naar wat lekkers, zonder iets te vinden. Dus dan maar een gezonde snack. Kortom om mijn doel te bereiken zorg ik niet perse voor de nadruk op het doel, maar meer voor het vermijden van andere verleidingen.

Als je een lange dag hebt gehad kan je een film kijken, scrollen door social media of wegzinken in een boek. Een uurtje verder en je bent helemaal loom. Zo kan ik mijn tijd wel vol maken tot 02:43hr. Een lijf wat iedere dag traint gebruikt de nachtrust om te herstellen en de volgende dag weer belastbaar te zijn. Ik moet om tien uur in bed liggen om voldoende slaap te krijgen. De ogenschijnlijke leuke dingen die ik zojuist noemde kunnen invloed hebben op het grote doel. Hoe belangrijk vind ik het nu eigenlijk om te zien hoe Johnny Depp een dronken piraat kan spelen, een filmpje van een hondje te zien dat plassend op zijn voorpoten loopt of hoe Robert Langdon mysteries oplost in de fantasie van Dan Brown? Inderdaad, minder belangrijk dan mijn grote doel en vooral makkelijk te verplaatsen naar de volgende dag.

De volgende dag lig ik op mijn matje te staren naar het plafond. Ik heb echt geen zin om te trainen. De andere aanwezigen gaan vast raar kijken als ik in een foetushouding ga slapen. Dus ik begin met tegenzin aan mijn zestig sit-ups en de rest van de training volgt als vanzelf. Het is nu een grotere stap om naar huis te gaan met een onvoltooide training dan dat ik hem gewoon even afdraai. Ik heb echt dat moment nodig dat ik buiten mijn deur stap om aan de slag te gaan. Het grootste gedeelte van de trainingen doe ik met plezier, bij het kleine andere deel ben ik ook maar gewoon een mens.

‘Eyes on the prize’ is het motto. Wees niet te streng voor jezelf; Je haalt je doelen als je de verleidingen vermijdt, prioriteiten stelt en vasthoudt aan je structuur!

Wil je meer weten over Mart en wat hij voor jou kan betekenen, kijk dan op zijn website!