Yeah, 2021! Een nieuw jaar, compleet blanco, waarin jij alle ruimte hebt om je leven anders vorm te gaan geven. Een heel nieuw jaar, gevuld met 365 dagen. De mogelijkheden lijken en zijn eindeloos.

Misschien wil je gezonder gaan leven, minder werken, vaker sporten, vaker afspreken met je vrienden/vriendinnen, je niet meer laten leiden door wat anderen van je vinden, vaker nee zeggen en lekker je eigen gang gaan? Kortom, er wordt in deze periode van terugkijken op een ‘oud’ jaar en de start van een nieuw jaar volop gereflecteerd en gedroomd.

Maar ja, zoals je zelf misschien al hebt ondervonden, stranden die mooie persoonlijke wensen/goede voornemens al binnen de 1e 2 weken van het nieuwe jaar!

Hoe komt dat toch?

Hoe dat komt, heeft met meerdere dingen te maken.

Voordat je gaat starten, mag jij jezelf eerst serieus gaan nemen en goed kijken naar wat jij echt wilt. Wat wil jij echt? Je motivatie moet voelbaar zijn en het liefst nog met een portie noodzaak erbij om het echt anders te willen doen. Dat is namelijk de bodem waarop mogelijkheden groeien.

Als je helder hebt voor jezelf dat je het anders wilt en je weet wat je wilt, dan ben je al een heel eind. Hier kom je de 1e week van het nieuwe jaar wel mee door.

Waar het vaak mis gaat is de ‘Ja-maar-berg’.  

‘Ja, leuk dat ik eraan ben begonnen, maar dit is niks voor mij.’

‘Ja, toen dacht ik er zo over, maar ik ga dit toch niet volhouden.’

‘Ja, ik weet het, maar ik heb er echt geen tijd meer voor.’

En ga zo maar door……. Je herkent ze vast wel en ik gok dat je er nog wel een paar hebt om het rijtje mee aan te vullen 😉

De berg aan ‘Ja-maar’ is het cruciale punt waar mensen gaan stoppen met wat ze echt willen en terugvallen in oude patronen. Why? Dat is wat je brein fijn vindt. Die gaat compleet met je aan de haal. ‘Doe maar gewoon wat je altijd deed, dat bespaart energie en je brein is er alleen maar om je in leven te houden.’

Totdat jij jezelf en dus je brein gaat overtuigen van het feit dat het goede voornemen voor jou WEL degelijk belangrijk is. Dit is waarom jouw motivatie en jouw noodzaak top of mind mogen zijn. Deze hebben dusdanig veel aandacht nodig dat zij groeien en de ‘Ja-maar-berg’ slinkt. Je hoort de stemmetjes misschien wel, maar het is aan jou of je er iets mee doet.

Je hebt dus een keuze als je aan het begin van de ‘Ja-maar-berg’ staat. Doorgaan of stoppen.

Nu vraag je je vast af, ja leuke theorie, maar hoe doe ik dat? Zo!

  • Start elke dag met aandacht geven aan wat jij wilt veranderen, wilt verminderen of wilt toevoegen aan 2021. Dit kan je doen door jouw dag te starten met een journal. Schrijf hierin je motivatie op (wat wil je) en je noodzaak (waarom wil je iets wel of niet).
  • Visualiseer elke dag over je voornemen. Sluit je ogen en waan je op de plek of in de ruimte waar je het aan het doen bent of wat je hebt waargemaakt. Belangrijk: Voel hoe je je voelt. Welke emoties komen naar boven? Wat doet dit met je? En noteer dit op dezelfde bladzijde.

Je kan visualiseren op meerdere manieren: Tijdens een meditatie, een wandeling, muziek luisteren etc. Doe wat bij jou past.

  • Noteer eens welke Ja-maars jij in je hoofd hebt. Er zijn er vast meerdere. Noteer ze allemaal. Als je dit gedaan hebt, lees je ze 1 voor 1 hardop voor en zet dan een streep door diegene die niet waar zijn. Kijk er dus kritisch naar en word bewust van het trucje van je brein.
  • Maak anderen deelgenoot van je wens/voornemen. Dit is echt essentieel. Hiermee geef je extra aandacht aan datgene wat jij zo graag wilt en de ander kan een stok achter de deur voor je zijn!

Kortom: Wat je aandacht geeft groeit! En echt, het is hartstikke mogelijk om die voornemens wel vol te houden. Het is aan jou. Laat je je door een trucje van een brein van 200 miljoen jaar oud tegenhouden of ga jij je leven leiden zoals jij het wilt met heel veel energie, positiviteit en ontspanning als gevolg?

Lieve groet,

Inge

Inge is samen met Maarten ‘Coach voor je leven’, en heeft naast deze Blog nog veel meer gave en nuttige artikelen op haar website!